Με αφορμή τα μαθήματα επιλογής στο Λύκειο και αλλού, τονίζουμε την πάγια θέση της ΕΛΜΕ και του κλάδου, πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μαθητή ελεύθερα να επιλέγει όποιο μάθημα επιλογής επιθυμεί, είτε στην Α΄ είτε στη Γ΄ Λυκείου, χωρίς κανέναν περιορισμό. Π.χ. τα μαθήματα επιλογής είναι τέσσερα (4) στην Α΄ Λυκείου:

* Εφαρμογές πληροφορικής

* Γεωλογία και διαχείριση φυσικών πόρων

* Ελληνικός και ευρωπαϊκός πολιτισμός

* Καλλιτεχνική παιδεία, που διακρίνεται σε Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας ή Εικαστικά.

Και πέντε (5) στη Γ΄ λυκείου:

* Δεύτερη ξένη γλώσσα

* Ελεύθερο σχέδιο

* Γραμμικό σχέδιο

* Ιστορία της τέχνης

* Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

ούτε εμείς οι ίδιοι ούτε οι μαθητές δεν πρέπει αποδεχτούμε την (αντιπαιδαγωγική) λογική «αυτά έχουμε, με αυτά θα πορευτούμε», δηλαδή των περικοπών και της εξοικονόμησης προσωπικού.

Είναι ευθύνη του υπουργείου να καλύπτεται κάθε κενό, σε κάθε σχολείο, χωρίς να διακρίνονται τα μαθήματα σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα.

Πολύ περισσότερο που ορισμένα μαθήματα, όπως το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο αποτελούν μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα για την εισαγωγή σε ορισμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα και είναι απαράδεκτο η διδασκαλία τους να μην πραγματοποιείται καθόλου στο Δημόσιο Σχολείο, ακόμα και αν το ζητούν οι ίδιοι οι μαθητές.

Συνεπώς, πρέπει οι ίδιοι οι σύλλογοι και κάθε συνάδελφος να αντιδρά και να μην επιτρέπει την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών.

Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού να επιλέγει, εφόσον του δίνεται η δυνατότητα, όποιο μάθημα εκείνο  επιθυμεί..

Αρ.Πρωτ.:117 / 11-09-2018